úterý 14. listopadu 2017

Mňamky: Šťavnatá krkovička na černém pivku

Vítejte v další nové sekci "Mňamky", do které budu přidávat nejenom food boxy, ale i recepty. Dezerty, polévky, hlavní jídla, alkoholické i nealkoholické nápoje. Takže - dobrou chuť!


Pokud nevíte, co udělat k obědu, ve kterém má být maso, tak doporučuji tuhle krkovičku. Mám ji z Kuchařky pro dceru a opravdu jsem ji zmákla hned na poprvé.


Šťavnatá krkovička na černém pivku:

obtížnost: snadné
doba přípravy: 1,5 hodiny včetně přípravy



Co budete potřebovat? (recept pro 2 porce)

  • vepřová krkovice ( 2 kousky - nebo pro velké jedlíky je možno více)
  • anglická slanina ( 4 plátky)
  • černé pivo (bude vám stačit 1/2 plechovky nebo lahváče)
  • cibule (1 menší bude stačit)
  • česnek (2-3 stroužky)
  • sůl

  • pekáček nebo zapékací mísu
  • alobal
  • otvírák na pivo (pokud berete v lahvi)

A pár poznámek - vepřová krkovice může být s kostí i bez kosti. Já použila krkovičku bez kosti, ale je to opravdu jen a jen na vás. A ohledně pivka - nebudete ho potřebovat celé, takže můžete zbytek nalít do skleničky a podávat k obědu. Pokud použijete světlé pivo, bude jídlo chutnat jinak, než když použijete černé pivo. A to samé platí o značce piva. Každá značka piva chutná jinak - některá piva jsou více cítit po kvasnicích, jiná jsou více hořká apod. Doporučuji tmavého Kozla nebo světlou Plzeň.

 

Jdeme na to:

1. Předehřejeme troubu na 220°C a mezitím si omyjeme vepřovou krkovici, osušíme papírovou utěrkou a osolíme z obou stran. Maso vložíme do pekáčku tak, aby bylo natěsno. 

2. Oloupeme cibuli a česnek a obojí nakrájíme na tenké plátky, které položíme do pekáčku na maso.

3. Vše zakryjeme plátky anglické slaniny a nakonec zalijeme pivem. Jak moc? To záleží jen a jen na vás, ale pivo nesmí být výš než anglická slanina

4. Pekáček zakryjeme alobalem a pořádně utěsníme. Dáme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 200°C - 220°C cca 75 minut. Pokud chceme mít zdravější barvu masa, tak na posledních 10-15 minut sundáme alobal. 

5. A můžeme servírovat. Asi jste si všimli, že jsem nemluvila o příloze. Máte dvě možnosti - buď výpek zahustit a podávat s rýží či bramborem nebo nechat výpek tak, jak je a podávat s čerstvým krajícem chleba. Nebo v našem případě s rohlíčkem :)

Tak jak vám chutná?

Dobrou chuť!   



2 komentáře:

  1. Vypadá to lákavě :) Ale přílohu bych si k tomu zvolila trošku jinačí, třeba opečené brambůky nebo zelenina? :)
    Dneska jsem si to mohla udělat, ale chyběla mi hlavní surovina a to maso :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez toho masa to nejde, ano :D Přítel zeleninu nechtěl :D

      Vymazat