neděle 26. listopadu 2017

Mňamky: Vánoční dýně

Víno a dýně po druhé! Vyzkoušejte opilou sváteční dýni, která potěší oko i žaludek. 




Jak už jsem psala v minulém článku - mám ráda výzvy. Takže alkoholová výzva s eshopem alkohol.cz na téma víno a dýně pro mě byla jasnou volbou. Úkol byl jasný - vymyslet recept, který obsahuje víno, ať už bílé nebo červené, a jakoukoliv dýni. V minulém článku jsem zkoušela dva recepty s dýní Hokaido a bílým vínem. 

Pokud máte rádi bílé víno, tak vyzkoušejte recepty na Dýňovo-vanilkový spritz nebo více ovocnější Opilou ovocnou dýni.

Pro milovníky červeného tu mám dneska ale jinou lahůdku. K dispozici jsem tentokrát měla červené suché víno Cabernet Sauvignon z francouzského Domaine des Deux Ruisseaux. Musím říct, že tohle víno bylo vynikající i samotné, ale do našeho dýňového drinku se skvěle hodilo díky své ovocné třešňové vůni.





Vánoční dýně


Ingredience:
  • kousky dýně (já použila Hokaido)
  • jablko
  • červené víno (já použila Cabernet Sauvignon)
  • hřebíček
  • skořice



A zkoušela jsem dvě varianty sváteční Vánoční dýně - studenou nebo teplou verzi. Studená verze je lahodná a osvěžující. Teplá naopak krásně prohřeje po dlouhých zimních procházkách. 


Jak na to:
1. Nejdříve si oloupeme dýni a nakrájíme ji na kousky. Potom ji chviličku povaříme, aby nám trošku změkla. Nesmí se připálit! Proto ji trošku podlijeme vodou a povaříme pouze na mírném ohni a opravdu na chvilku.

2. Mezitím si okrájíme jablíčko, které také nakrájíme na kousky a přidáme k povařené dýni. Vše společně ještě na chviličku povaříme a neustále mícháme. 


A nyní máme tedy dvě možnosti, jak pokračovat. Buď si vybereme studenou verzi nápoje nebo teplou verzi, která mě osobně oslovila víc.



V případě studené verze Vánoční dýně:
3. Když jsou kousky dýně i jablka dostatečně měkké, tak je stáhneme z ohně a necháme vychladnout.

4. Naplníme vyšší skleničku ledem a lžičkou do ní přidáme vychladlou kombinaci dýni a jablka. Zalijeme červeným vínem a přidáme hřebíček a celou skořici. Podáváme ozdobené s kousky dýně nebo jablka.



V případě teplé verze Vánoční dýně:
3. Stáhneme rendlík s dýní a jablkem z plotny a poprášíme tuto směs skořicí (podle chuti - já osobně mám ráda více skořicové zimní drinky, takže dávám více skořice). Zamícháme a vrátíme na plotnu. Přilijeme červené víno a na mírném ohni necháme prohřát a stále mícháme, aby se nám pití nepřipálilo.

4. Přidáme hřebíček a ještě jednou pořádně zamícháme na plotně. Stáhneme naše pití z plotny a pomocí naběračky naléváme do vysokých sklenic s ouškem. Opět zdobíme pomocí jablíčka nebo dýně. Můžete přidat i kousek celé skořice na ozdobení. 


Poznámka na závěr:
Já mám ráda kousky koření jako skořice nebo hřebíčku v pití. Stejně tak jako kousky ovoce. Ale pokud víte, že někteří vaši hosté plavající kousky neocení, tak drink nalévejte přes sítko. Ovoce i kousky koření zůstanou na sítku a můžete je vyhodit a vaši hosté dostanou vynikající horký nápoj, který si mohou vychutnat bez zbytečného lovu kousků.






4 komentáře:

  1. No páni, o takové lahodné mnamce jsem ještě neslyšela ani nepila, ale zní to zajíměvě. A řkám si , že si to zkusím vytvořit :) Zrovna dneska jsem měla dýňovou polévku ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Já úplně miluju punč i svařák v takovém počasí, tak jsem chtěla zkusit teplou variantu z dýně. A chutnala nám. Polévku jsem měla jednou a byla dobrá, ale je to něco, co přítel nejí :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Wow! :) To je zajímavá kombinace. :) Zkusím.

    OdpovědětVymazat