sobota 23. prosince 2017

Bylinkové stehno se šťouchaným bramborem

A zase to kuře. I když, vlastně jde o nejoblíbenější druh masa v České republice. Tak proč ne? Dnes si uděláme kuřecí stehno na bylinkách se šťouchaným bramborem s červeným zelím jako přílohou.

Dobrou chuť!



Další recept na masitý oběd nebo chlapáckou večeři, která ale potěší i ženy. Proč? Protože kuřecí krásně voní po bylinkách! A to zelíčko. Hm, už se mi sbíhají sliny!


Bylinkové stehno se šťouchaným bramborem

obtížnost: snadné
doba přípravy: cca 1-1,5 hodiny včetně přípravy


Co budete potřebovat? (recept na 2 porce)

na kuře:
fotografie vypůjčena z archivu České televize
  • čerstvý tymián (2-3 snítky)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • olivový olej
  • vodu

na přílohu:
  • 0,5 kg brambor
  • červené zelí
  • červenou cibuli
  • špetku kmínu
  • lžíci másla
  • menší lžičku tekutého medu
  • lžičku červeného vinného octa
  • sůl


Jdeme kuchtit:

1. Nejdříve si předehřejeme troubu na 200°C a mezitím si důkladně omyjeme a osušíme do papírové utěrky kuřecí stehna. Následně z obou stran osolíme.

2. Připravíme si pekáček a vložíme do něj kuřecí stehna tak, aby byly v pekáčku na těsno. Pod každé stehno vložíme snítku tymiánu a celý oloupaný česnek. Stehna pokapeme olivovým olejem a rozetřeme. Já dávám ještě 1/2 snítky tymiánu na každé stehno, aby krásně voněla i kůže. Podlijeme trochou vody (stačí 50-100 ml) a vložíme pekáček do rozehřáté trouby na cca 15-20 minut (podle typu trouby a stupně pečení). Mám elektrickou troubu a peču 20 minut při 200°C, ale u jiné trouby to může být jinak. 

3. Když máme lehce nazlátlé kuře, tak ho přelijeme výpekem a vrátíme do trouby, u které snížíme teplotu na 150°C. Při této pečeme dalších 40-45 minut. Během této doby hlídejte, aby nebylo kuře "na suchu". Pokud ano, stačí opět přilít do pekáčku trochu vody. No a také je potřeba během této doby přelívat kuře výpekem. 


zdroj fotky: cliparts.com


4. A mezitím co se nám kuře peče, můžeme si připravit cibuli, zelí a brambory. Oloupeme si brambory a nakrájíme je na kostky. Vložíme do osolené vody a vaříme, dokud nezměknou. Zatímco se dělají brambory, oloupeme a nakrájíme si cibuli a zelí. Z hlávky zelí vyhoďte oschlé listy a odstraňte košťál, který používat nebudeme. Zbytek zelí můžete nakrájet na nudličky. 

5. Ve větším hrnci necháme rozpustit máslo a přidáme nakrájenou cibuli, nudličky zelí, špetku soli a kmín. Přikryjeme hrnec a dusíme tuto směs cca 5 minut (dokud nám zelí nezměkne). Pokud máme zelí měkčí, přilijeme vinný ocet a med. Tuto směs pořádně zamícháme a ochutnáme. Tady si můžeme pohrát s chutí - chcete více sladké? Přidejte med. Chcete více kyselejší? Přidejte ocet. Pokud vám chuť vyhovuje, přidejte uvařené brambory a šťouchadlem na brambory rozšťouchejte tuto hotovou směs.

6. Když máme maso hotové, vložíme stehno na talíř a ozdobíme snítkou čerstvého tymiánu. Přidáme naši bramborovou směs se zelím a polijeme výpekem. Já ještě do tohoto výpeku rozmačkávám zbytek česneku a přidávám trochu čerstvého tymiánu, aby výpek voněl. Můžeme podávat!   




Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Recenzujeme: BB krém od novinky na českém trhu Huncalife

Huncalife - možná Vám tato kosmetická značka něco řekne, ale většinou spíše ne. Jde o novinku na českém trhu s původem v Turecku. Huncalife ...

Oblíbené články