středa 4. dubna 2018

Kořeněná rajská polévka bez rajčat

Miluji rajskou, ať už polévku nebo omáčku. Zkoušela jsem několik verzí rajské polévky - s rajčaty i bez rajčat, s protlakem i kečupem. Zkoušela jsem jich tolik, že už ani nevím, co všechno se do polévek dávalo. Ale jedna verze mě naprosto nadchla. A tu si dneska uvaříme.




Rajská polévka i omáčka mají stejný základ - Itálii. První rajská se objevila v 18. století v kuchařce neapolského kuchaře Vincenza Corrada.


Kořeněná rajská polévka bez rajčat


budeme potřebovat:


na polévku:

  • 1 ks rajského protlaku
  • 1 l vody
  • 1/3 kelímku smetany ke šlehání
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžíci másla
  • 1 ks cibule
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky černého pepře
  • 1 ks hřebíčku
  • 1ks bobkového listu
  • špetka soli
  • špetka tymiánu
  • špetka bazalky
  • ocet a cukr na dochucení


na kapání:

  • 1-2 vejce
  • polohrubou mouku
  • mléko nebo vodu
  • špetku soli


na ozdobení: (libovolné)

  • zakysanou smetanu
  • čerstvou bazalku



jdeme kuchtit:

1. V hrnci na mírném plamenu rozehřejeme máslo, zaprášíme lžicí hladké mouky a pořádně zamícháme. Za stálého míchání zalijeme vodou. Do hrnce přidáme oloupanou a na polovinu nakrájenou cibuli, bobkový list, kuličky pepře a nového koření, jeden hřebíček a špetku tymiánu. Vše začneme pomalu vařit.

2. Do hrnce pomalu vmícháme rajský protlak a pořádně zamícháme, aby nebyly ve vodě hrudky. Osolíme a pomalu vaříme cca 15-20 minut. 

3. Polévku stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Přecedíme přes síto, abychom se zbavili koření a cibule. Do čisté polévky vmícháme 1/3 kelímku šlehačky a pořádně promícháme, aby v polévce nebyly hrudky. Popřípadě můžeme rozmixovat tyčovým mixérem.  

4. Polévku se šlehačkou přivedeme k varu, přidáme do ní špetku bazalky a dochutíme octem a cukrem podle chuti. Pokud se nám zdá polévka příliš kyselá, přidáme cukr a naopak.

5. Do polévky můžeme přidat těstoviny nebo kapání. Pokud se rozhodnete pro těstoviny, stačí je na chvíli vhodit do polévky a poté můžeme podávat. Pokud se rozhodneme pro kapání, nejdříve si musíme kapání vytvořit.



Jak udělat kapání:

Do misky si rozklepneme vejce, přidáme špetku soli a trochu vody nebo mléka. Zaprášíme polohrubou mouku a vytvoříme těstíčko, které přes vidličku nebo přes cedník zamícháme do vroucí polévky. 

Polévku můžeme dozdobit lžičkou zakysané smetany nebo čerstvou bazalkou. Dobrou chuť!

6 komentářů:

  1. Já mám rajskou polévku taky moc ráda a tahle vypadá výborně. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle polévku já ráda :), ale musí být pro mě aspň trošku nasládlá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také ji dělám spíše nasládlou, ale naštěstí všem z mého okolí chutná sladší verze :)

      Vymazat
  3. Och, polievka vyzerá veľmi dobre, určite by som ju rada ochutnala. :)

    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji když se přidá ještě čerstvé bylinky, tak je neoxolatelná

      Vymazat

10 inspirací pro podzimní domov

I když se vám tato věta nebude líbit, přesto ji napíšu - podzim nám klepe na dveře a s ním přichází i můj inspirativní článek na podzimní de...

Oblíbené články