středa 12. září 2018

Mňamka: šunkofleky jako od babičky

Dnes jsem se rozhodla přidat recept, který je jednoduchý na přípravu, ale zároveň hrozně dobrý. Navíc pokud bydlíte ve dvou lidech, tento oběd vám vystačí na celý víkend. Jdeme na šunkofleky.



Kde a kdy vznikl název Šunkofleky? Těžko říct, v jakém roce se začal tento pokrm připravovat, ale vím, že jídlo pochází původně z Rakouska. Samotné slovo "šunkafleky" nebo "šunkofleky" je odvozeno od zastaralého rakouského slova Schunkeflecken (šunkové flíčky). Ale samotné těstoviny mají samozřejmě původ v renesanční Itálii.



Budete potřebovat: (2 porce)


  • flíčky 250 g (těstoviny - já používám mašličky Farfalle)
  • uzené maso 200 g
  • 3 vejce
  • cibule
  • máslo
  • pepř, sůl, 
  • šlehačka na vaření
  • podle chuti můžeme přidat červenou řepu nebo kyselou okurku


Způsobů pro přípravu je opravdu hodně, ale já si vybrala ten, který ušetří čas a zároveň je nejchutnější.


Jdeme kuchtit:

1. Dáme si uvařit vodu na těstoviny, do které přidáme sůl. Mezitím si nakrájíme uzené maso na kostičky. Jakmile se voda začne vařit, přidáme do ní mašličky a kousky uzeného masa. Někdo uzené maso do vařící vody nepřidává, ale za mě to je škoda. Těstoviny jsou potom krásně provoněny uzeným masem.

2. Zatímco se nám vaří těstoviny s uzeným, nakrájíme si cibuli, kterou zpěníme na pánvičce na másle. Do stejné pánvičky potom krátce osmažíme i vařené uzené maso z hrnce. 

3. Připravíme si pekáček, do kterého přidáme osmahnutou cibulku, hotové flíčky a lehce osmažené uzené maso. Do ještě teplé směsi přidáme trošku másla, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. 



4. Po důkladném promíchání, polijeme naši směs v pekáčku rozšlehanými vejci. A dáme péct do předehřáté trouby na cca 20-30 minut při teplotě 180°C (pozor, záleží na troubě).

5. Po cca 20 minutách polijeme šlehačkou a dáme zapéct na dalších cca 10 minut. 

6. Můžeme servírovat - jako přílohu můžete přidat nakládanou červenou řepu nebo kyselé okurky. Dobrou chuť.


2 komentáře:

  1. Mňam, taky je doma dělám, ale už jsme je dlouho neměli. Takže děkuji za tip na víkendový oběd. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat

Africké hodování na hradecké Náplavce

Jackfruit, duriany, annony - ne to není zaklínadlo, ale výběr z exotického ovoce, které jsme měli možnost ochutnat a zakoupit během pop-up m...

Oblíbené články